Fordon och transport

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet har du de kunskaper som behövs för att arbeta som lastbilschaufför, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker eller personbilsmekaniker.

Detta program kan du även läsa som Gymnasial lärlingsutbildning.

Du är intresserad av den senaste tekniken inom fordonsbranschen och närliggande branscher. Du tycker om att blanda teoretisk teknik med praktiskt arbete. Du vill ha många olika möjligheter när gymnasiet är slut.

Du får en bred och kvalificerad utbildning på olika fordonstyper. En utbildning förlagd i väl anpassade lokaler där vi satsat på avancerad teknik och verktyg. Du lär dig att utföra service, diagnoser, reparationer, justeringar och renoveringar på både bilar och lastbilar. Du läser också datorkunskap och engelska, ämnen som är mycket viktiga för branschen. Första året läser du ett antal programgemensamma kurser. På våren i årskurs ett väljer du en av fyra inriktningar.

I framtiden kan du direkt efter gymnasiet arbeta som till exempel bilmekaniker, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, chaufför, logistiker, lagerarbetare eller speditör. Dessa branscher är i ständig utveckling men det saknas kompetent personal. Naturligtvis har du möjlighet att genom dina individuella val få behörighet att läsa vidare på högskolan. Utbildningen är också en bra teknisk grund för andra yrken.

Fler nyheter