Fordon och transport

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram. Det kan också ge grundläggande behörighet för högskolestudier vid vissa kompletteringar i det individuella valet. Examen från programmet ger kunskaper som behövs för att arbeta som lastbilschaufför, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker eller personbilsmekaniker.

Detta program kan du även läsa som Gymnasial lärlingsutbildning.

Du är intresserad av den senaste tekniken inom fordonsbranschen och närliggande branscher. Du tycker om att blanda teoretisk teknik med praktiskt arbete. Du vill ha många olika möjligheter när gymnasiet är slut.Du får en bred och kvalificerad utbildning på olika fordonstyper. En utbildning förlagd i väl anpassade lokaler där vi satsat på avancerad teknik och verktyg.

Du får också arbetsplatsförlagt lärande (APL) och följa en utbildad yrkeshandledare under en stor del av din utbildning inom en eller flera verksamheter. Du lär dig att utföra service, diagnoser, reparationer, justeringar och renoveringar på bilar, lastbilar eller mobila maskiner.

I framtiden kan du direkt efter gymnasiet arbeta som till exempel personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, chaufför, logistiker, lagerarbetare eller speditör. Dessa branscher är i ständig utveckling men det saknas kompetent personal. Naturligtvis har du möjlighet att genom dina individuella val få behörighet att läsa vidare på högskolan. Utbildningen är också en bra teknisk grund för andra yrken.

Fler nyheter