Hotell och turism - Gymnasial lärlingsutbildning


Inriktningar 
Hotell och konferens
Turism och resor

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram. Du får en bred utbildning som ger dig färdigheter att arbeta i kanske världens roligaste bransch. Du får grundläggande behörighet för högskolestudier om du gör vissa kompletteringar i din programfördjupning och/eller individuellt val. När du är färdig, kan du bland annat välja yrken som konferensvärdinna, hotellreceptionist, aktivitetsvärd och som säljare på resebyrå eller turistbyrå. 

Du är utåtriktad, flexibel och har lätt för att samarbeta med andra. Du gillar när det är full fart och har lätt för att ta egna initiativ. Språk, resor, människor och andra kulturer är några av dina intressen.

Du får en bred grundutbildning inom hotell- och turismbranchen. Du gör arbetsplatsförlagt lärande (APL) och får följa en utbildad yrkeshandledare under minst hälften av din utbildning inom en eller flera verksamheter beroende på vilka kurser du väljer.

På inriktningen hotell och konferens får du lära dig att boka, organisera och genomföra olika typer av konferenser. Inom reception lär man sig yrkets omväxlande arbetsuppgifter, allt från att ta emot gäster, till olika bokningssystem. Eftersom restaurangerna är viktiga avdelningar inom hotellet, får du också lära dig grundkunskaperna inom alkoholhantering och servering.

På inriktningen turism och resor får du lära dig att guida och ta hand om olika grupper. Du får anordna aktiviteter, lägga upp och boka resor.

I framtiden kan du efter avslutad utbildning arbeta inom en hotellkedja och på resebyrå, flygplats, konferensanläggningar och eventföretag.

Länk till Indra där du gör ditt gymnasieval

Kontakta gärna

Arbetslagsledare

Eva-Marie Nykvist
0300-83 35 74
eva-marie.nykvist@kungsbacka.se

Ämne och kurser

Ämne/kurs   Poäng
     
Gymnasiegemensamma ämnen   600
Engelska 5   100
Historia 1a   50
Idrott och hälsa 1   100
Matematik 1   100
Naturkunskap 1a   50
Religionskunskap 1   50
Samhällskunskap 1a   50
Svenska 1   100
     
Programgemensamma ämnen   700
Engelska 6   100
Entreprenörskap   100
Logi   100
Konferens och evenemang   100
Service och bemötande 1   100
Besöksnäringen   100
Resmål och resvägar   100
     
Individuellt val   200
     
Gymnasiearbete   100
     
Inriktning Hotell och konferens   900
Reception    
Evenemang    
Servering    
Rums- och konferensbokning    
     
Inriktning Turism och resor   900
Guide och reseledare    
Turistbyråservice    
Marknadsföring och försäljning    
Reseproduktion