Hotell och turism

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram. Du får en bred utbildning som ger dig färdigheter att arbeta i världens roligaste bransch. När du är färdig, kan du bland annat välja yrken som guide, reseledare, konferensvärdinna, hotellreceptionist, aktivitetsvärd och som säljare på resebyrå eller turistbyrå.

Du är utåtriktad, flexibel och har lätt för att samarbeta med andra. Du gillar när det är full fart och tar egna initiativ. Språk, resor, människor och andra kulturer är några av dina intressen.

Du får en bred grundutbildning inom hotell- och turismbranschen. Du läser ett antal gemensamma kurser på programmet och i årskurs tre väljer du inriktning genom ditt val av praktikplats.

I de olika hotell- och konferenskurserna får du lära dig yrkets omväxlande arbets-uppgifter, allt från att ta emot gäster, olika bokningssystem samt att boka/organisera och genomföra olika typer av konferenser och evenemang.

Inom området turism och resor får du lära dig att guida och ta hand om olika målgrupper. Du får kunskaper om olika destinationer, så du därefter kan planera aktiviteter, lägga upp och boka resor.    

Du läser även marknadsföring och försäljning samt företagsekonomi. Detta är viktiga ämnen om man senare vill vidareutbilda sig på högskola eller på en kvalificerad yrkesutbildning.

I utbildningen får du chansen att utveckla dig socialt och utveckla din entreprenöriella sida. Kommunikation och service är viktiga moment i din utbildning, både inom skolan och ute på arbetsmarknaden.

Vi vill att du ska vara med och påverka din utbildning, därför planerar vi tillsammans stora delar av innehållet i kurserna. Vi arbetar mycket ämnesövergripande och i projekt. Vi samarbetar med flera företag inom branschen, gör studiebesök samt bjuder in föreläsare från bland annat resebyråer och hotell. En stor del av utbildningen genomför vi genom att medverka på olika arrangemang, mässor och events.

I årskurs två och tre genomför du åtta veckors praktik, varje år. Praktiken kan du göra på en fjällanläggning, hotellkedja, resebyrå, flygplats, konferensanläggning, eventföretag eller om tillfälle ges, varför inte göra din praktik utomlands? I dagsläget har vi samarbetspartners i Spanien, Malta, Norge och London. 

I framtiden kan du få hela världen som ditt arbetsfält! Vi kanske hittar dig på: ett kryssningsfartyg i Karibien, en temapark i Småland, ett lyxhotell i Dubai, en resebyrå i Göteborg, en semesteranläggning i Spanien eller Landvetter flygplats.

Naturligtvis har du möjlighet att genom dina individuella val, få behörighet att läsa vidare på högskola i Sverige, eller varför inte på en managementutbildning i Schweiz eller USA?

Detta program kan du även läsa som Gymnasial lärlingsutbildning.

Fler nyheter